Давора Дујмовића највише памтимо по улози Перхана у филму “Дом за вешање”, али и по улогама у “Топ листи надреалиста”. Данас се обележава 17 година од његове смрти.
Давор је рођен у Сарајеву и заувек му је остао надимак Перхан. Улогу по којој је остао препознатљив добио је сасвим случајно.

Док је ишао у други разред ниже музичке школе, имао је обичај да после наставе сврати код свог оца који је тада радио на пијаци Маркале.

„Били смо сиромашни, нисам имао инструмент, али је моја мама познавала чистачицу у школи која ми је ноћу откључавала учионицу и ја сам ту вежбао“, причао је Давор.

У оближњи ресторан, где је свратио на сок, дошли су и Емир Кустурица и његов асистент. Асистент је питао Даворовог оца да ли може да учествује у аудицији за филм “Отац на службеном путу”. Он је пристао и на пробном снимању се показало да је савршен за улогу.

После филма “Отац на службеном путу” одлучио је да упише филмску академију. Није му успело и касније више није ни покушавао.

С непуних 18 година Давор је постао главни глумац у следећем филму Емира Кустурице “Дом за вешање”, после ког је проглашен за једног од пет најбољих глумаца у Европи. 

Поредили су га са Дастином Хофманом, али је почетком деведесетих дошао у додир с хероином. Неколико пута је покушао да се лечи, али безуспешно.

У том периоду је изјавио: “Оно што доноси хероин не бих пожелео ни најгорем непријатељу. У почетку је било ’ја сам мал’ па сам радознал’, али радозналост се у овом случају плаћа зависношћу.”

Рат је Давора затекао у Сарајеву ,одакле одлази у Београд. У том периоду снимио је још неколико филмова, од којих је најпознатији “Ундергроунд”.

После завршетка рата Давор је отишао у Бањалуку, где је основао Фонд за културу Републике Српске, који касније добија назив Давор Дујмовић.

Из Бањалуке се преселио у Словенију и то код девојке с којом је живео последњих месеци живота. Слободно време је проводио у природи с коњима, борио се с јаком депресијом и алкохолизмом.

31. маја 1999. године извршио је самоубиство вешањем у Новом Месту. Имао је 30 година.

Волео је Стоунсе, Стинга и Боба Марлија. 


Извор: Фокус.ба