Translate

ГОЛУБИЦЕ

ГОЛУБИЦЕ
ГОЛУБИЦЕ У СУНЧЕВОМ СПЕКТРУ

Укупно приказа странице

Библиотека ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ

Библиотека ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ
Приватна дигитална библиотека. Обавезна ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА

ЧАСОПИСИ КОЈИ ВИШЕ НЕ ИЗЛАЗЕ, АЛИ ДЕЛУЈУ И ДАЉЕ КАО ТИХА ВОДА

Претражи ПоРтАл | САЗВЕЖЂЕ З

Академија ФЕНИКС

Академија ФЕНИКС
Првих десет чланова уредништва скоро ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ фактички су оснивачи НОВОГ Друштва "ДИБИДрУС" и Академије ФЕНИКС..

FLAG COUNTER

Flag Counter

РОД РОМАНОВИХ

РОД РОМАНОВИХ
Кнез Андреј Андрејевич Романов, глава Рода Романових

СПЕКТАР (обавезна годишња претплата!)

СПЕКТАР  (обавезна годишња претплата!)
НОВИНЕ БУДУЋНОСТИ

ЗАКЛЕЛА СЕ ЗЕМЉА РАЈУ

ЗАКЛЕЛА СЕ ЗЕМЉА РАЈУ
ДА СЕ ТАЈЕ СВЕ САЗНАЈУ

НАШЕ ПРИЧЕ

НАШЕ ПРИЧЕ
Избор.Преглед

ЗАВЕТИНЕ+

ЗАВЕТИНЕ+
књижевни лист

ПОДСЕТНИК...
ПРОТЕРИВАЊЕ УЈЕВИЋА КАО БЕСПОСЛИЧАРА

У „Политици” 14. септембра 2019. објављен је текст госпође Марлене Павловић који ме је подстакао да се огласим. Када је Тин Ујевић протеран из Београда, огласио се Станислав Винавер 14. новембра 1925. године у београдском „Времену”: „Када би наша Књижевна задруга, сабрала списе овога значајнога песника, разбацане по часописима и новинама, добиле би се три опширне књиге узбудљивих лиризама, кристалне прозе и мајсторских фраза – а то је много више но што је дао Бодлер или Китс, којима се горди  Француска или Енглеска. У ствари, Тин има много дела са којима иде у историју наше књижевности и на име књижевника има право као један од првих у нашој земљи. Полиција протерује Тина као беспосличара, сматрајући да три изванредне збирке песама и све удесне прозе његове не могу да се назову радом ни послом. (...) Трагедија Тина Ујевића, у ствари, је трагедија песника у нашој средини... И нека га сви осуде за нерад, ипак ће, у своје време, деца учити у читанкама песме Тина Ујевића и детаље његове кукавне биографије.”
Тим поводом огласила се и „Политика” (15. новембра): „... Протеран због беспосличења и скитње! А кроз педесет, сто, сто педесет година, питаће ђаке на матури: – Шта је радио Августин Ујевић? И кандидат који то не буде знао, падаће на испиту зрелости. А наследник оног председника (Макарске) који ће га данас примити на реверс, откриваће, са много свечаности и лепих речи, спомен-плочу на кући у којој се песник родио. Али не кроз сто педесет, него кроз педесет година, ко ће знати шта је радио и да ли је уопште нешто радио г. Манојло Лазаревић (шеф опште полиције Управе града)
У књизи Недељка Јешића „Тин Ујевић и Београд” налази се и памфлетски чланак у листу „Балкан”, где између осталог се налази и ово: „Замислите само, једна држава, која се назива просвећеном, протерује из своје престонице једнога свога песника! Таква држава не би заслуживала да је поштује цивилизовани свет. Баш је дивљак тај г. Манојло Лазаревић, префект Београда!”
          видети више:
Трагедија песника у нашој средини
понедељак, 23.09.2019. у 12:53ЛеЗ 0017469
Нема коментара:

Постави коментар

Канал ЗАВЕТИНЕ

Шта народ прича?

Шта народ прича?
Слушате ли? ослушкујте мало боље, пажљивије...

СОЛЖЕЊИЦИН

СОЛЖЕЊИЦИН
Александар Солжењицин. СТВАРАЛАЧКО НАСЛЕЂЕ. Званична група одељења за проучавање заоставштине Солжењицина Дома руске дијаспоре

Александар Исајевич СОЛЖЕЊИЦИН

Александар Исајевич СОЛЖЕЊИЦИН
Произведения Все тексты представлены в последней прижизненной авторской редакции и являются наиболее полными и точными версиями произведений А.И. Солженицына

УВОД У ТАЈНЕ ЗЕМЉЕ И БИЉА

УВОД У ТАЈНЕ ЗЕМЉЕ И БИЉА
Eko Svetlo: EM TEHNOLOGIJA - ČUDO IZ RUSIJE ZA SPAS SRBIJE