СЕДАМНАЕСТ НАЈПОПУЛАРНИЈИХ БЛОГОВА ИЛИ САЈТОВА "Сазвежђа З" (7. јун 2023)

Укупно приказа странице

TRANSLATE PREVEDI

FLAG COUNTER

Flag Counter

САБИРАЊЕ ДЕЛА

САБИРАЊЕ ДЕЛА
Уз помоћ Бога. - Пут ка Сабраним делима

Архипелаг

Архипелаг
РУЗМАРИН

ПОДСЕТНИК...
ПРОТЕРИВАЊЕ УЈЕВИЋА КАО БЕСПОСЛИЧАРА

У „Политици” 14. септембра 2019. објављен је текст госпође Марлене Павловић који ме је подстакао да се огласим. Када је Тин Ујевић протеран из Београда, огласио се Станислав Винавер 14. новембра 1925. године у београдском „Времену”: „Када би наша Књижевна задруга, сабрала списе овога значајнога песника, разбацане по часописима и новинама, добиле би се три опширне књиге узбудљивих лиризама, кристалне прозе и мајсторских фраза – а то је много више но што је дао Бодлер или Китс, којима се горди  Француска или Енглеска. У ствари, Тин има много дела са којима иде у историју наше књижевности и на име књижевника има право као један од првих у нашој земљи. Полиција протерује Тина као беспосличара, сматрајући да три изванредне збирке песама и све удесне прозе његове не могу да се назову радом ни послом. (...) Трагедија Тина Ујевића, у ствари, је трагедија песника у нашој средини... И нека га сви осуде за нерад, ипак ће, у своје време, деца учити у читанкама песме Тина Ујевића и детаље његове кукавне биографије.”
Тим поводом огласила се и „Политика” (15. новембра): „... Протеран због беспосличења и скитње! А кроз педесет, сто, сто педесет година, питаће ђаке на матури: – Шта је радио Августин Ујевић? И кандидат који то не буде знао, падаће на испиту зрелости. А наследник оног председника (Макарске) који ће га данас примити на реверс, откриваће, са много свечаности и лепих речи, спомен-плочу на кући у којој се песник родио. Али не кроз сто педесет, него кроз педесет година, ко ће знати шта је радио и да ли је уопште нешто радио г. Манојло Лазаревић (шеф опште полиције Управе града)
У књизи Недељка Јешића „Тин Ујевић и Београд” налази се и памфлетски чланак у листу „Балкан”, где између осталог се налази и ово: „Замислите само, једна држава, која се назива просвећеном, протерује из своје престонице једнога свога песника! Таква држава не би заслуживала да је поштује цивилизовани свет. Баш је дивљак тај г. Манојло Лазаревић, префект Београда!”
          видети више:
Трагедија песника у нашој средини
понедељак, 23.09.2019. у 12:53ЛеЗ 0017469
Нема коментара:

Постави коментар

Шта народ прича?

Шта народ прича?
Слушате ли? ослушкујте мало боље, пажљивије...