TRANSLATE PREVEDI

Укупно приказа странице

СЕДАМНАЕСТ НАЈПОПУЛАРНИЈИХ БЛОГОВА ИЛИ САЈТОВА "Сазвежђа З" (7. јун 2023)

ПРЕТРАЖИВАЧ ГОДОВА, ЗАВЕТИНА...

ПРЕТРАЖИВАЧ ГОДОВА, ЗАВЕТИНА...
НАЈБРЖИ ПРЕТРАЖИВАЧ "САЗВРЖЂА З"

FLAG COUNTER

Flag Counter

САБИРАЊЕ ДЕЛА

САБИРАЊЕ ДЕЛА
Уз помоћ Бога. - Пут ка Сабраним делима

Архипелаг

Архипелаг
РУЗМАРИН

петак, 30. јул 2021.

НАЈНОВИЈИ БРОЈ "БРАНИЧЕВА" , 5 -6 / 2021.

 

Часопис за књижевност и културу "Браничево" 5-6/ 2021, јул - децембар, управо је одштампан и стигао до својих претплатника и сарадника.

По много чему,много занимљив и аутентичан број.

 


 

Први део часописа посвећен је темату : Вредновање Душана Стојковића ( у коме на десетине аутора расветљава на овај или обај начин, из својих углова, књижевно-уредничко деловање  овог самопрегорног професора, писца и истраживача, оног који "цепа пањеве" (како би се могао описати његов рад и јавно деловање у култури речима једног од писаца минулих генерација, где преко двадесетак писаца вреднује на свој начин дело и деловање Д. Стојковића, стр. 7- 129). 

Други део  часописа доноси књижевну заоставштину Шолета Соколовић под насловом "МАНИСТРА", коју је приредио Бела Тукадруз (грађанско име Мирослав , уредника "Заветина" и сапутник преминуле). (стр. 130 - 262).

Соколовићка је животни век провела,не као наставник медицинске школе како је започела свој рад, већ као виша медицинска сестра на новобеоградском Институту за мајку и дете. Повремено је штампала стихове, још од средње школе, али се на писање прозе одлучила, много касније, а нарочито док је било наде да ће издржати неравноправну и неправедну борбу са најопакијом боленштином данашњице. За разлику од других писаца, Ратомирка Соколовић (право име), није имала илузије о себи као писцу,јер је  у суштини, то знају добро већина оних који су је добро познавали, била  много ажурнији и упорнији читалац него писац. И баш зато, њена књижевна заоставштина има изврсно писаних страница, без икаквих књижевних претензија, која у том вилајету у којем још увек суверено влада Борисав Станковић, могу бити неочекивано изненађење. Неочекивано - док се читалац не удуби у њене записе...

Иначе, Р. Соколовић води порекло од оних Соколовића, од којих је најпознатији Мехмед паша Соколовић....

Велике су шансе да се овај двоброј часописа у којем је штампана "Манистра" разграби дан-два по штампању!Нема коментара:

Постави коментар

Шта народ прича?

Шта народ прича?
Слушате ли? ослушкујте мало боље, пажљивије...