Укупно приказа ове локације

напомена

НАПОМЕНА: Од 10. августа 2018. године већина локација "Сазвежђа З" (Портала Сазвежђа З или Портала Великих претеча) је заштићена, осим 4 изнад. Заштићене блогове и друго, могу пратити само - претплатници. Видети детаљније на локацији Претплата>>>>

Translate

КАЛЕНДАР

КАЛЕНДАР
КАЛЕНДАР │ Српски лист

Знак препознавања

Знак препознавања
ПОРТАЛ САЗВЕЖЂЕ З. Својеврстан спектар (ПРИКАЖИ РЕЗУЛТАТЕ!)

Канал Заветина

Канал Заветина
Статистика Члан од 01.08.2010. 90.252 приказа преко 400 нумера

Претражи ПОРТАЛ САЗВЕЖЂЕ З

ЧАРДАКЛИЈА

ЧАРДАКЛИЈА
ФОРМИРАЊЕ

уторак, 03. мај 2011.

Цитат


Винавер. Знак препознавања

Ваш омиљени лик је и Добрица Ћосић. Његов план је, кажете, успео: комунизам је срушен, али комунисти су остали на власти?
Шта је нетачно у тој дефиницији? Данас се државни и културни послови воде као и за време комунизма, само се променила прича. То је лепо показала Дубравка Стојановић у књизи „Уље на води”. Државна уређења, устави, закони – све је то овде папирнато и служи као пука декорација систему владавине који се структурално није ни за длаку променио од времена Милоша и Карађорђа. А Ћосић, он је увек први у реду пред вратима српске историје. Он, наравно, мисли да сви треба да га виде онако како он види себе. Неки га тако и виде. На пример, Слободан Гавриловић, енциклопедиста. Ја га видим другачијег, па га таквог и описујем. А каквим ће га видети будући нараштаји, то је већ њихов проблем.
Пети октобар 2000. називате „сапунском опером са предвидљивим заплетом”. Ко је био режисер ове приредбе с паљењем, пуцањем и певањем?
То не знам, а волео бих да сазнам. Мада ме не би изненадило да се покаже да је редитељ у ствари једна од наших вечитих матрица, да је оријентална инерција све ствари које су покушале да се уздигну из вековне стагнације, поново вратила у каљугу малограђанске ентропије.
Један од јунака је и – Нерођени Историчар. Он је најодговорнији за „тровање” Срба – легендама и митовима?

1 коментар:

 1. Деда Грујини и други коментари, на овај чланак... Грујица Рајићпре 6 година
  "Вожд је убијен из истог разлога из кога је убијен и последњи у низу убијених српских вождова, Зоран Ђинђић – да би неко други дошао на власт." - Овај олако дат исказ тражи коментар: ако аутор зна мотив, могао би лако преко извршиоца да дође и до налогодавца . Зашто је убијен Карађорђе? Многи су разлог тражили у раскопаном Топчидеру. Прво су копали темеље за цркву-покајницу, па нису нашли. Онда су копали кречану која ће требати за зидање цркве - па нису нашли. Онда су копали рупе за садњу оних силних платана, без успеха. После су одлучили да ископају целу ту ливаду да би направили језеро - па ништа. Не нађоше то што су тражили. Деда-Груја
  Одговори | Препоручујем 0

  arsa pпре 6 година
  "Пазите: најреалнију историјску слику о савременој Србији пронаћи ћете у „Куриру” и ријалити шоуима." Rećiće se da sam izvukao jednu rečenicu iz konteksta, ali ne mogu da oćutim i neću se baviti ostalim olako iznesenim ocenama ljudi i naroda. Ova rečenica je toliko omalovažavajuća da ne vredi mnogo reči, jer je apsolutno sigurno da jedna, na poseban način izabrana "kita cveća" ne može da bude reprezent naroda.
  Одговори | Препоручујем 0

  Милош Ј. Косовацпре 6 година
  Господине Обрадовић, са Вама би имало шта и о чему да се разговара. Не, и ја не мислим да је Басара раван Шекспиру, што не значи да би Шекспир био већи од Басаре да живи у истим садашим условима и међу Србе. Ваше мишљење да имамо псеудоелиту зактева објашњење. Па зар није већи писац од Шекспира био убијен, макар је тако у филму о Шекспира приказано, што би по тој логици требало да је и Шекспир био псеудоелита. Све је релативно, како постоји виц да је на сармама војвођанским Ајнштајн открио теорију релативности. Верујем да ће већина читалца да се сложи са Вама: "Uvek je protiv necega, ali redje za nesto." То је ипак добро за писца колумни, а не романа. Или у ово време свега претумбаног и ово добро пролази? Као да нас упозарва да падамо, па би требало да се дочекамо на ноге.
  .... Понављам:често су,све чешће, коментари духовитији од чланка, који је био повод!

  ОдговориИзбриши

Дибидус

Дибидус
Ново друштво Дибидус

Веровали или не - Прототип Енциклопедије Заветина напредовао до ЛеЗ 0014001 - 264 стране!!!

Веровали или не - Прототип Енциклопедије Заветина напредовао до ЛеЗ 0014001 - 264 стране!!!
Публиковањем најновије, 290. стране Прототипа Лексикона Едиције Заветине, управо је премашен број од 14.000 публикованих разних прилога!! (10. март 2018)